Kod nas Vaše vrijeme ima posebnu vrijednost!

Maarlas Spa & Beauty

Fotoepilacija

Najefikasnija metoda današnjice za uklanjanja neželjenih dlaka je svakako fotoepilacija.

Većina klijenata se odlučuje za fotoepilaciju koja se izvodi IPL (Intens pulsed light) metodom jer je bezbolnija i sigurnija nego laserska metoda. Fotoepilacija (IPL) omogućava tretman koji se može primijeniti na skoro sve tipove kože i na različite boje dlačica i nudi dugotrajne rezultate.

Fotoepilacija se ne preporučuje za:

 • Osobe sa kožnim oboljenjima
 • Osobe koje konzumiraju fotosenzibilne lijekove
 • Osobe koje boluju od karcinoma kože
 • Trudnice i dojilje
 • Osobe s psihičkim poremećajima
 • Osobe koje su u stanju fotodermatoze
 • Osobe s poremećajem zgrušavanja krvi

Proces fotoepilacije zasnovan je na principu fototermolize pri čemu svjetlost bude pretvorena u toplotu, koja uništava klice ćelija korijena dlačica. Nakon eliminacije navedenih ćelija, dlačice opadaju i odumiru. Ovisno od tipa kože, vremenski period trajanja ovog tretmana i samog procesa odumiranja varira.

Broj sesija će zavisiti od fototipa kože, o boji i debljini dlake, područja koje se tretira, spola i starosti klijenta, kao i hormonskog statusa, ali se uglavnom kreće između četiri i osam sesija.

Glavni razlog je što je fotoepilacija efikasna u jednoj od tri faze dlačica. To je anagena faza u kojoj je dlačica “posađena“ u korijenu. U tom slučaju, dlačice igraju ulogu sprovodnika koji provodi toplotu do korijena i uništava ćelije koje ga hrane. U sljedećim dvjema fazama, telogena i katagena, fotoepilacija nije učinkovita, jer su se dlačice već odvojile od svog korijena i iako ih spalimo, neće utjecati na spomenute ćelije.

Fotoepilacija je jako uspješna za urasle dlačice jer se sama dlaka tretira u korijenu te poslije ispada.

Sa Cerri IPL Lightwave Advance aparatom možete primijeniti vrlo veliku količinu energije na siguran i kontroliran način, postizanjem trajnih rezultata u nekoliko tretmana.Svjetlosna energia se mijenja u toplinu koja apsorbira melanin iz dlake, što dovodi do uništenja samog folikula dlake. Ejakulacija vrlo svijetle dlake je manje učinkovita.

Toplotom se uništava korijen dlačice, ali one ostaju u folikulu još otprilike između prve i treće sedmice nakon obavljanja sesije, a zatim same ispadaju. U toj fazi može izgledati kao da one i dalje normalno rastu, ali ako ih pokušate izvući vidjet ćete da one lagano klize iz folikula.

U početku, sesije su neophodne svaki mjesec, ali postepeno će biti sve rjeđe iz razloga što će folikul dlake biti sve slabiji i dlačicama će trebati više vremena da narastu. Rezultati su vidljivi već od prve sesije.

Fotoepilacija pulsirajućom svjetlošću predstavlja praktično bezbolan tretman i u većini slučajeva ukloni se minimalno 80 ili 85% dlačica, tako da nekoliko dlačica koje se opet pojave nakon nekoliko godina, rastu sporije i mnogo su slabije i tanje, tako da se lako mogu ukloniti na samo jednoj sesiji.

OD ČEGA SE SASTOJI TRETMAN FOTOEPILACIJE?

Prvi korak je razgovor sa klijentom i procjena istog putem upitnika gdje će se procijeniti adekvatnost tretmana, te će se odrediti područja koja će se depilirati, fototip kože i boja, dubina i debljina dlačica.

Zatim, klijent dobiva preporuke i potrebne mjere koje se moraju uzeti u obzir. Popunit će upitnik i informisani pristanak gdje se navodi da je ispravno informisan.

Nakon analize ovih informacija, provjerava se podnošljivost kod klijenta provodeći probni test na zoni koja će se depilirati. Na kraju, sprovodi se sesija.

Prije postupka dlaka se skraćuje.

Mjere opreza:

 • Ne uzimati nikakve fotosenzibilne lijekove prije tretmana
 • Izbjegavati izlaganje suncu i UV zračenju prije i poslije tretmana
 • Ne koristiti agresivne proizvode na koži, kao što su profesionalni piling ili hemijske kiseline
 • Izbjegavati nanošenje krema sa vitaminom A ili retinoičkom kiselinom (uobičajeno se nalazi u kremama protiv bora).
 • Preporučuje se dolazak sa čistom kožom bez krema, dezodoransa, šminke
 • Ne koristiti proizvode koji u sebi sadrže alkohol prva tri dana nakon tretmana (dezodorans).